Povestea planetariului din Bârlad a început odată cu obţinerea fondurilor europene necesare unei asemenea construcţii. Un planetariu este o construcţie special amenanjată pentru simularea bolţii cereşti, aşa cum este în realitate. Tot aici se pot desfăşura diferite activităţi ştiinţifice şi educative destinate unei game variate de public. Planetariul este situat pe terasa pavilionului muzeal “Marcel Guguianu” din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan”.
Planetariul de la Bârlad este primul planetariu digital din judeţul Vaslui. Este o tehnologie de ultimă generaţie ce aparţine firmei franceze R.S.A. Cosmos.
Atât construcţia planetariului cât şi amplasarea echipamentelor s-au făcut destul de dificil. Tehnologia are riscurile ei, cu cât este mai avansată cu atât creşte şi gradul de complexitate al execuţiei. Planetariul e un sistem complex format dintr-o cupolă şi o sală special amenanjată, zona echipamentelor care, la rândul lor, este compusă din două părţi: camera tehnică şi proiectoarele centrale, întregul sistem este conectat la pupitrul de comandă.
Construcţia planetariului din Bârlad s-a desfăşurat în acelaşi timp cu construcţia planetariului din Galaţi, tot de către aceeaşi firmă franceză. Cele două planetarii construite în această zonă sunt realizate la fel ca cel de la Piteşti, acolo unde s-a construit primul planetariu digital din România în anul 2008.
Ce rol are un planetariu?
De obicei, în cadrul unei secţii de astronomie, planetariul este construit pe lângă un observator astronomic. Se obişnuieşte să se procedeze aşa, deoarece este necesar ca noţiunile teoretice ce sunt expuse la planetariu să poată fi puse şi în practică, la observaţii astronomice directe. Astronomia este o ştiinţă costisitoare, nu se pot obţine rezultate bune dacă nu se investesc bani, timp şi pasiune.
Odată cu creşterea numărului de planetarii construite la noi în ţară, cresc şi şansele noastre de a ne ridica la nivelul ţărilor care au făcut o politică de stat din acest domeniu. Acestea investesc sume mari de bani pentru ştiinţă şi educaţie prin astronomie. Planetariul Bârlad, a fost construit în scopul diversificării ofertei turistice transfrontaliere cu Republica Moldova, având posibilitatea să exercite o influenţă asupra turismului din această regiune.
Acest proiect a fost realizat de către domnul Mircea Mamalaucă, director al Muzeului “Vasile Pârvan” şi prin contribuţia partenerilor: Asociaţia Astronomică „Sirius” de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, Consiliul Judeţean Vaslui, Consiliul Raional Soroca, Liceul Republican Universitar Real din Chişinău.
Planetariul a fost inaugurat pe 5 decembrie 2009 şi deschis pentru public la circa o saptămână după această dată.
În prezent, la planetariu sunt realizate prezentări cu aspectul cerului, cu ajutorul unui program numit Sky Explorer (simulator astronomic) şi spectacole de planetariu ce tratează subiecte de astronomie, clasificate pe mai multe categorii de vârstă, de la copii până la adulţi, cum sunt: Tărâmul Luminii, Două bucăţi mici de sticlă, Sistemul Solar, Cursa spre Pământ, Galaktos. Spectacolele ştiinţifice, puţin mai complexe, cum sunt: ALMA şi Atingând marginea universului, ce se adresează studenţilor şi persoanelor ce doresc să aprofundeze informaţii ştiinţifice despre Univers.
Pe lângă planetariu, publicul are ocazia să viziteze şi un mic Observator Astronomic situat la sediul muzeului din strada Republicii nr. 235 (fosta Bancă Agricolă). Acest Observator Astronomic a fost realizat în anul 2006 de către domnul director Mircea Mamalucă prin achiziţionarea unui telescop Meade LX 200 cu diametrul oglinzii principale de 250 mm.
În cadrul Planetariului şi al Observatorului Astronomic, a fost inaugurat în data de 9 octombrie 2010, Astroclubul “Perseus” Bârlad. Cei care sunt pasionaţi de domeniul astronomiei, pot să se înscrie în acest club. Aici au ocazia să înveţe să utilezeze un telescop, să recunoască constelaţiile pe bolta cerească, să participe la diverse activităţi organizate de Muzeul “Vasile Pârvan” cu ocazia unor evenimente şi fenomene astronomice, tabere de astronomie, să aprofundeze diferite informaţii legate de acest domeniu şi să promoveze la rândul lor astronomia.
Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariu/Observatorul Astronomic Bârlad
Membru în Astroclubul “Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului “Perseus” Bârlad