Observatorul Astronomic face parte din Secţia Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad. Este amplasat în unul din sediile instituţiei, pe strada Republicii nr. 235 (fosta Bancă Agricolă).
A fost iniţial deschis în anul 2006 ca punct de observaţii astronomice, după ce conducerea muzeului a achiziţionat din resurse proprii un telescop Meade LX 200, cu diametrul oglinzii principale de 250 mm. A urmat perioada (2008 – 2010), când vizitarea la observator era limitată şi se organiza în condiţii dificile, datorită lipsei unui specialist în domeniu. Tocmai din anul 2010, Observatorul Astronomic şi-a deschis larg porţile spre vizitare, atât cu ocazia unor fenomene sau evenimente astronomice, cât şi observaţii astronomice săptămânale cu publicul şi clubul de astronomie.
Echipamente aflate în dotarea Observatorului Astronomic
Primul proiect important a fost Modernizarea Observatorului Astronomic Bârlad, în anii 2011-2012 şi respectiv 2012-2013, prin două proiecte în valoare totală de 10.000 de euro, prin programul „Ţara lui Andrei” derulat de Petrom. Acest program privat a deschis calea modernizării Observatorului Astronomic, dar şi a dotărilor necesare clubului de astronomie. Au urmat anii 2017 – 2022 cu sponsorizări importante ce au dus la diverse achiziţii, atât pe partea de cercetare, cât şi de popularizarea astronomiei în rândul tinerilor şi a publicului bârlădean.
Cea mai scumpă şi performantă achiziţie este Telescopul Solar LUNT de 152 mm, construit special pentru observaţii solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400. În prezent este şi cel mai modern telescop pentru observaţii solare, aflat în dotarea unei instituţii publice din România.
În dotarea Observatorului Astronomic sunt două categorii de instrumente:
1. Observații vizuale – destinate publicului;
2. Astrofotografie şi cercetare ştiinţifică.
La capitolul observaţii astronomice vizuale cu publicul, cele mai folosite instrumente sunt telescoapele Newton pe montură Dobson de 250 mm şi respectiv 300 mm, iar din iulie 2020 este folosit şi telescopul Solar LUNT. În taberele de astronomie se foloseşte şi telescopul Meade. La această categorie întră şi o gamă variată de accesorii (oculare, filtre, adaptoare), ce sunt folosite la observaţiile astronomice cu publicul.
La capitolul cercetare ştiinţifică este disponibil un setup de astrofotografie compus din mai multe echipamente: laptopuri, camere, adaptoare şi filtre, toate achiziţionate în timp, din sponsorizări private. În prezent telescopul principal este format dintr-un tub Newton de 250 mm (cu reducător de focală f/3) şi o montură ecuatorială Sky-Watcher EQ6-R PRO. Echipamentele montate pe acest telescop sunt: camera ASI 1600, roată de filtre, sistem de focalizare automată şi camera de ghidaj ASI 120 MM-S.
La finalul anului 2020 din fondurile proprii ale instituţiei noastre şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Vaslui, la Observatorul Astronomic s-a achiziţionat cupola Pulsar cu diametrul de 2,2 m. Din luna martie 2021, setupul de astrofoto şi cercetare este operativ în noua achiziţie. Mai multe informaţii găsiţi la acest link şi un clip video de prezentare aici. În vara anului 2022 a fost instalat un nou telescop Newton de 250 mm, donaţie din sponsorizare privată, acest echipament este folosit în prezent.
Rezultate ştiinţifice
Până în prezent la Observatorul Astronomic din Bârlad s-au obţinut două rezultate deosebite: Nova Roşie Luminoasă din galaxia Messier 101, ce a fost descoperită pe 10 februarie 2015 şi steaua variabilă Barlad V1, în noiembrie 2019.