Şcoala de vară de Astronomie “Descoperă Universul!”, ediţia a IX-a, 9 – 12 iunie 2021
Astroclubul „Perseus” Bârlad, a fost inaugurat pe 9 octombrie 2010, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, şi este principalul program educaţional pe domeniul astronomiei din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad. Cel mai important obiectiv al Astroclubului „Perseus”, este popularizarea astronomiei şi se adresează unei game variate de public, de la elevi şi studenţi, până la toţi pasionaţii de astronomie, ce doresc să contribuie prin implicare activă, la promovarea acestui domeniu de activitate.
În tot acest interval de timp, membrii Astroclubului „Perseus” s-au implicat în organizarea mai multor activităţi educaţionale pentru tineri şi publicul larg. Aici trebuie să amintim observaţiile astronomice din afara oraşului Bârlad (tabere de astronomie) şi Şcoala de vară de Astronomie “Descoperă Universul!”, obiective foarte împortante pentru clubul de astronomie „Perseus”.

Clubul de astronomie poartă numele unei frumoase constelaţii a cerului de iarnă, „Perseus”, vizibilă pe cer mai ales toamna şi iarna. Am ales numele acestei constelaţii considerând că un club de astronomie trebuie să fie numit după o stea sau o constelaţie. În unele situaţii, numele este dat după o personalitate importantă pentru astronomia din localitatea respectivă. Cum ultima variantă nu a fost posibilă, a rămas valabil numele unei stele sau constelaţii. După o lungă perioadă de incertitudine, a rămas Perseus. Era singura denumire ce nu apărea la timpul respectiv în lista asociaţiilor şi cluburilor de astronomie din ţară, dar şi pentru că clubul de astronomie şi-a început activitatea toamna, când începe să fie vizibilă, seara, pe cer, constelaţia Perseus.

Oricare ar fi motivul alegerii denumirii, cred că este mai important ca, în primul rând, un club de astronomie să se facă remarcat în comunitatea din care face parte şi să se implice în popularizarea şi promovarea astronomiei în rândul publicului. Asociaţiile şi cluburile de astronomie sunt cele mai bune instrumente deţinute de astronomii amatori în promovarea astronomiei, în special acolo unde există planetarii şi observatoare astronomice publice. Era firesc ca Muzeul „Vasile Pârvan” să aibă un club de astronomie şi să realizeze activităţi cu scop educaţional în promovarea astronomiei dar şi a instituţiei. Clubul de astronomie „Perseus” a fost înfiinţat ca o necesitate, în condiţiile în care instituţia deţinea un punct de observaţii astronomice din anul 2006, iar în anul 2009 a fost dat în folosinţă Planetariul.

În cadrul Astroclubului „Perseus” se desfăşoară mai multe activităţi ce sunt stabilite într-un program de activitate anual. Programul de activitate pe anul 2024 îl puteţi găsi aici. Aceste activităţi sunt de două tipuri: lecţii teoretice (cursuri de astronomie) şi lecţii practice (observaţii astronomice). În felul acesta, se îmbină în mod util şi plăcut, partea teoretică şi practică a astronomiei. Tot în cadrul acestui program, membrii astroclubului se implică în sprijinirea unor activităţi organizate de Muzeul “Vasile Pârvan”, cu ocazia unor fenomene sau evenimente astronomice.

Anul 2020 este declarat an aniversar, pentru ca pe 9 octombrie 2020 s-au împlinit 10 ani de la înfiinţarea Astroclubului „Perseus” Bârlad. Pe parcursul celor 10 ani de activitate, membrii Astroclubului „Perseus” au organizat mai multe ieşiri la observaţii astronomice în afara oraşului Bârlad. Prima tabără de astronomie a avut loc în perioada 15-17 iunie 2012, în localitatea Popeni din judeţul Vaslui. În perioada 2013-2018, toate taberele de astronomie s-au desfăşurat în zona Rezervaţiei Naturale Bădeana, Comuna Tutova din judeţul Vaslui. Începând din anul 2018 s-au desfăşurat star-party-uri şi tabere de astronomie şi în Comuna Motoşeni din judeţul Bacău.

Observaţiile astronomice din afara oraşului din toţi aceşti ani au fost obiectivul principal al clubului de astronomie. Doar în taberele de astronomie avem posibilitatea să ne ocupăm cu adevărat de astronomie şi să ne bucurăm de cerul lipsit de poluare luminoasă, departe de luminile oraşului. Mai mult de atât, prin organizarea acestor ieşiri la observaţii astronomice, clubul de astronomie a contribuit din plin la popularizarea şi promovarea astronomiei în rândul publicului, în special cel din mediul rural. La fiecare tabără de astronomie au participat elevi şi cadre didactice de la şcolile din comunele şi satele unde se desfăşura activitatea.

Cea mai importantă activitate desfăşurată în cadrul Astroclubului „Perseus” este Şcoala de vară de Astronomie „Descoperă Universul!”, ce are loc în fiecare an, în luna iunie. Prima ediţie a avut loc în anul 2012. Şcoala de vară de Astronomie reprezintă un bun prilej pentru promovarea şi popularizarea astronomiei în rândul tinerilor, elevilor şi a publicului larg. Timp de patru zile, membrii Astroclubului „Perseus” susţin cursuri pentru o gamă variată de public (elevi, liceeni, studenţi etc.), adaptate pe înţelesul tuturor. Cei care prezintă se numesc lectori, şi majoritatea dintre ei sunt membri în Astroclubul „Perseus” Bârlad. La finalul Şcolii de vară de Astronomie toţi participanţii primesc diplome de participare.

 

O altă activitate importantă organizată de membrii Astroclubului „Perseus” este popularizarea astronomiei prin observaţii astronomice în stradă. Cerul din oraş nu este tocmai potrivit pentru observaţii astronomice, mai ales din stradă, dar este cea mai bună modalitate de a promova acest domeniu şi, desigur, instituţia noastră. De cele mai multe ori folosim un telescop din dotarea Observatorului Astronomic, ce este amplasat în parcul Teatrului „Victor Ion Popa”, din zona centrală a oraşului Bârlad, unde publicul are ocazia să privească, în special, Luna şi planetele cele mai strălucitoare: Venus, Jupiter, Saturn. Observaţiile astronomice în stradă se realizează, în special, când sunt evenimente astronomice importante, cum ar fi Ziua Internaţională a Astronomiei, Ora Pământului, eclipse de Soare şi Lună.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns