Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic, este o sărbătoare internaţională a ştiinţei şi tehnologiei, şi a contribuţiilor acestora la înbunătăţirea condiţiei umane. Adunarea Generală a ONU a declarat, în anul 1999, ca acest eveniment să aibă loc în fiecare an între 4 – 10 octombrie, sărbătorind astfel lansarea pe 4 octombrie 1957, a primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, care a deschis calea explorării spaţiului cosmic, şi semnarea, la 10 octombrie 1967, a Tratatului asupra principiilor care guvernează activităţile statelor în explorarea paşnică a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti. Mai multe informaţii despre Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic, găsiţi şi pe site-ul oficial World Space week.
Începând cu anul 2010, Observatorul Astronomic şi Planetariul din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad, organizează în fiecare an, diverse activităţi cu prilejul Sătămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic. Cel mai bun exemplu este inaugurarea pe 9 octombrie 2010, a Astroclubului “Perseus” Bârlad, ce este cel mai important program educaţional pe domeniul astronomiei.
Astroclubul “Perseus” Bârlad, a ajuns anul acesta la a treia aniversare, un moment foarte important pentru departamentul de astronomie din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan”. În cei trei ani de activitate, clubul de astronomie, “Perseus”, a organizat foarte multe activităţi cu prilejul a mai multor fenomene şi evenimente astronomice. Scopul principal este promovarea şi popularizarea astronomiei, în rândul elevilor, studenţilor şi a publicului larg. Prin intermediul clubului de astronomie, într-un interval de doi ani, am reuşit să câştigăm două proiecte de modernizare a Observatorului Astronomic . Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultaţi pagina Observator Astronomic.
Ne dorim ca anul acesta, de Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic şi cu ocazia implinirii a trei ani de activitate a Astroclubului “Perseus”, să organizăm o expoziţie temporară de meteoriţi. Această expoziţie va fi în premieră pentru Muzeul “Vasile Pârvan”, dar şi pentru oraşul Bârlad. Meteoriţii ce vor fi expuşi, aparţin domnului Răzvan Andrei din Târgu Jiu, ce deţine una din cele mai bogate colecţii de meteoriţi de la noi din ţară.
În colecţia amintită găsim toate genurile de meteoriţi, de la cei mai răspândiţi, cum ar fi chondritele, până la meteoriţii de origine marţiană sau lunară. Tot în această colecţie, găsim şi un mic fragmet din meteoritul căzut anul acesta în Rusia (Chelyabinsk).
O parte din colecţia de meteoriţi a domnului Răzvan Andrei, o să fie adusă la Muzeul” Vasile Pârvan”, într-o expoziţie temporară, începând cu data de 5 octombrie, până pe 10 noiembrie 2013.
Vernisajul expoziţiei va fi sâmbătă, 5 octombrie 2013, la ora 11:00, la sediul muzeului din strada Republicii nr. 235, unde este şi sediul Observatorului Astronomic. La această activitate se vor desfăşura mai multe prezentări, atât despre spaţiul cosmic, cât şi despre aniversarea a trei ani de activitate a Astroclubului “Perseus” Bârlad. La această activitate o să avem ca invitat pe doamna Petrea Mirela, profosor la Colegiul Naţional “Gheorghe Roşca Codreanu”, membră în Astroclubul “Perseus”, ce ne va oferi mai multe informaţii despre noile teorii privind evoluţia spaţiului cosmic.
Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic Bârlad
Membru în astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad