M 33-LRGB_site

Imaginea de mai sus reprezintă galaxia Messier 33 sau Triunghiului, şi a fost realizată în noaptea de 20 spre 21 august 2017, din Rezervaţia Bădeana, Comuna Tutova, Judeţul Vaslui. Dotare: Telescop Newton f/4, camera CCD ATIK 320E, filtre culoare LRGB. Achiziţie 20 X 120 sec.

În luna octombrie, semnele toamnei sunt pretutindeni pe cer. Triunghiul de vară, împreună cu stelele Vega, Altair și Deneb sunt sus pe cer seara, dar se apropie de orizont în timpul nopții. Constelaţia Săgetătorul (Sagittarius) a apus, iar înspre sud se vede o stea mai strălucitoare: Fomalhaut din constelaţia Peştele Austral (Piscis Austrinus). Spre sud-est observăm o parte din „cerul acvatic”, adică multe constelații care au legătură cu mările și oceanele: Vărsătorul (Aquarius), Peştii (Pisces) și Balena (Cetus). Acestea au nume frumoase, dar sunt greu de identificat pentru că sunt formate din stele slab strălucitoare. La est de Fomalhaut, cam la aceeași înălțime deasupra orizontului, se află Deneb Kaitos, o stea mai strălucitoare din constelația Balena. Fomalhaut este o stea apropiată, lumina care ajunge acum la noi fiind emisă cu 25 de ani în trecut. Lumina stelei Deneb Kaitos (beta Ceti) face 96 de ani până la Soare. Înspre zenit (punctul situat deasupra capului) dăm de constelaţia Pegas (Pegasus), calul înaripat, ce conține un reper foarte ușor de identificat: pătratul lui Pegas. Trei dintre stele sunt din constelația Pegas și una din Andromeda, formează un pătrat mare. Andromeda este unită de Pegas și se continuă înspre est. Acolo se întâlnește M31, Galaxia din Andromeda, cea mai apropiată galaxie vizibilă din emisfera nordică. Înspre est se văd Pleiadele (sau cloșca cu pui), un roi deschis de stele în constelația Taurul (Taurus). La nord-est de Andromeda se află constelaţia Perseu (Perseus) și, mai sus, Cassiopeia, constelații care ne reamintesc de iarnă. La est de Perseus, spre nord-est, se află o stea foarte strălucitoare: Capella din constelația Auriga. Sursa:  Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Fenomene astronomice în luna octombrie 2017

Luna aceasta se vor petrece câteva fenomene astronomice notabile, cum ar fi de exemplu: Conjuncţia apropiată dintre planetele Venus şi Marte, din dimineaţa zilei de 6 octombrie.

2017-09-30 13_01_09-Greenshot

Planetele Venus şi Marte în dimineaţa zilei de 6 octombrie 2017, ora 6.00. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium.

În zilele de 17 şi 18 octombrie va fi şi Luna prin zonă, vizibilă ca o seceră subţire.

2017-09-30 13_05_22-Greenshot

Luna, planetele Venus şi Marte, aşa cum vor arăta pe cer în dimineaţa zilei de 17 octombrie 2017, ora 6.45. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium.

2017-09-30 13_15_13-Greenshot

Luna şi planeta Saturn din seara zilei de 24 octombrie 2017, ora 18.40. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium.

Mai multe informaţii despre fenomenele astronomice ale lunii octombrie, sunt la pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns