Planeta Mercur în conjuncţie cu roiul de stele Pleiadele (Messier 45), din seara zilei de 29 aprilie 2022, ora 22:00. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium.

Aspectul cerului în luna aprilie

Pe cerul lunii aprilie se poate observa seara, imediat după lăsarea întunericului, constelaţiile cerului de primăvară. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt: Leul, Fecioara, Hidra, Boarul etc. În constelaţia Boarul găsim o stea strălucitoare ce se numeşte Arcturus, şi se află la o distanţă de 36 de ani lumină de noi. Dacă prelungim o linie imaginară de la steaua Arcturus spre sud – est găsim o altă stea strălucitoare: Spica din constelaţia Fecioara. În luna aprilie încă se mai poate observa spre vest şi sud-vest, constelaţiile cerului de iarnă, şi în mod special configuraţia numită „Triunghiul de iarnă”, formată din stelele Betelgeuse din Orion, Procyon din Câinele Mic şi Sirius din Câinele Mare.
Ursa Mare „tronează” pe cerul de seară. Poate fi văzută înspre nord-est, imediat după ce se înserează. Carul Mare, o parte din constelația Ursa Mare, este mai bine cunoscut de către amatorii de astronomie. Este compus din șapte stele, patru sub forma de patrulater (carul) și trei ca o linie puțin curbată (oiștea). Prelungiți oiștea carului înspre est și veți da de o stea strălucitoare. Se numește Arcturus (păzitorul ursului) și face parte din constelația Bootes (Boarul). De la Arcturus, continuând linia pornită de la oiștea Carului Mare, mergeți înspre orizontul de sud-est unde se află o altă stea strălucitoare, Spica din Virgo (Fecioara). Carul Mare poate fi folosit pentru a găsi steaua Polară. Identificați patrulaterul din Carul Mare și de la ultimele două stele din el, porniți cu o linie imaginară de la steaua mai slabă către cea mai strălucitoare. Continuați până ce linia se intersectează cu o altă stea strălucitoare. Aceasta este Polaris, steaua nordului. Înălțimea stelei deasupra orizontului (în grade) ne dă latitudinea locului (pentru România aproximativ 45°). Polaris face parte din Ursa Minor (Ursa Mică). Sursa informaţiilor: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Fenomene astronomice în luna aprilie

Planetele Marte şi Saturn în conjuncţie apropiată în dimineaţa zilei de 5 aprilie 2022, ora 6:00. În apropiere se află şi planeta Venus, vizibilă ca un astru foarte strălucitor. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium.

Pe 22 aprilie va avea loc şi maximul curentului de meteori Liridele, cu o rată zenitală de 18 meteori pe oră.

Alte fenomene astronomice notabile se vor produce pe 29 aprilie, când planeta Mercur va fi la elongaţie estică maximă, planeta se va putea observa seara, la scurt timp după apusul Soarelui, spre orizontul vestic. În seara respectivă va fi şi în conjuncţie cu roiul de stele pleiadele, (vezi prima imagine de sus), moment ideal pentru astronomii amatori. Va fi nevoie doar de un simplu binoclu pentru a admira spectacolul ceresc!

Planetele Jupiter şi Venus în conjuncţie apropiată în dimineaţa zilei de 30 aprilie 2022, spre orizontul estic, ora 5:00. În apropiere se găsesc planetele Marte şi Saturn. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium.

Finalul lunii aprilie ne va aduce o eclipsă parţială de Soare, vizibilă din emisfera sudică. Eclipsa va fi vizibilă din sudul oceanului Pacific şi partea sudică a Americii de Sud.

Mai multe informaţii despre fenomenele astronomice ale lunii aprilie 2022, sunt la pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns