Aspectul cerului în luna aprilie 2024
Pe cerul lunii aprilie se poate observa seara, imediat după lăsarea întunericului, constelaţiile cerului de primăvară. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt: Leul, Fecioara, Hidra, Boarul etc. În constelaţia Boarul găsim o stea strălucitoare ce se numeşte Arcturus, şi se află la o distanţă de 36 de ani lumină de noi. Dacă prelungim o linie imaginară de la steaua Arcturus spre sud – est găsim o altă stea strălucitoare: Spica din constelaţia Fecioara. Astronomii se folosesc de stelele mai strălucitoare pentru a trasa configuraţii pe cer, repere de orientare şi de popularizare a astronomiei. În acest sens dacă unim cu linii imaginare cele mai strălucitoare stele de pe cerul de primăvară: Regulus din constelaţia Leul, Arcturus din Boarul şi Spica din Fecioara, se formează un triunghi uriaş pe cer, numit „Triunghiul de Primăvară”, aşa cum este reprezentat în imaginea de mai sus. Din cele patru anotimpuri, doar cel de toamnă nu are un astfel de triunghi, pentru că acolo nu găsim atât de multe stele strălucitoare! Chiar dacă am intrat oficial în anotimpul de primăvară, încă mai putem observa seara spre sud şi sud-vest stele, constelaţii şi configuraţii ce aparţin cerului de iarnă, şi în mod special, „Triunghiul de iarnă”, format din stelele Betelgeuse din Orion, Procyon din Câinele Mic şi Sirius din Câinele Mare.
Fenomene astronomice în luna aprilie 2024
Pe cerul de seară va putea fi observată cometa 12P/Pons-Brooks. Se anunţă a fi o cometă strălucitoare, cu toate că până acum nu a ieşit cu nimic spectaculos în evidenţă. Într-adevăr, este cea mai strălucitoare cometă din ultimii trei ani şi se poate fotografia şi observa uşor prin instrumente cu apertură mică, activitate ideală pentru astronomii amatori.
În luna aprilie cometa 12P va fi vizibilă pe cerul de seară, jos la orizontul vestic, în apropiere aparentă de planeta Jupiter. Dacă va deveni suficient de strălucitoare (aşa cum se anunţă) va putea fi observată şi cu ochiul liber. În luna martie cometa a putut fi văzută prin binoclu şi telescoape mici. Poziţia cometei pe cer în luna aprilie, vezi harta aici.
Cometa fotografiată pe 27 martie 2024, prin telescopul de Observatorul Astronomic din Bârlad. În condiţii destul de dificile, jos la orizontul vestic.
Un alt fenomen astronomic deosebit şi mult aşteptat va avea loc pe 8 aprilie 2024, când din nou americanii vor experimenta o eclipsă totală de Soare. Din România fenomenul nu va fi vizibil!
Mai jos observaţi o animaţie cu eclipsa de Soare din 8 aprilie 2024.
Alte fenomene astronomice care vor avea loc în luna aprilie 2024.
Mai multe informaţii despre fenomenele astronomice ale lunii aprilie, sunt la pagina calendar astronomic.