IMGDatorită noului proiect sponsorizat de Petrom şi implementat cu succes anul acesta, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad, se numără printre cele mai dotate observatoare astronomice din ţară (locul doi după Observatorul Astronomic din Galaţi), atât din punct de vedere al observaţiilor vizuale, cât şi al echipamentelor destinate cercetării ştiinţifice în domeniul astronomiei.

Observatorul Astronomic, a evoluat foarte mult în ultimul timp şi asta datorită proiectelor sponsorizate de Petrom, prin programul “Ţara lui Andrei”. Detalii şi informaţii suplimentare găsiţi atât pe pagina Observator Astronomic, cât şi pe site- ul Ţara lui Andrei.

Ne dorim de foarte mul timp, ca pe lângă observaţiile astronomice vizuale cu publicul sau la întâlnirile clubului de astronomie, să abordăm domeniul astrofotografiei şi al cercetării ştiinţifice, activitate ce este cu mult mai dificilă decât observaţiile clasice prin telescop. Orice observator astronomic public, care se respectă trebuie să realizeze într-o anumită măsură astrofotografie şi cercetare ştiinţifică,  activitate ce a fost demarată cu paşi timizi şi la Observatorul Astronomic din Bârlad. Chiar de la primul proiect de modernizare a Observatorului Astronomic (în anul 2012), am realizat mai multe imagini astronomice, şi o parte dintre acestea le găsiţi la secţiunea astrofotografie.

Faptul că în momentul de faţă, în dotarea observatorului astronomic, intră şi un setup special pentru astrofotografie şi cercetare ştiinţifică, ne-a determinat să abordăm domeniul asteroizilor şi a celorlalte corpuri mici din Sistemul Solar. Instituţia internaţională ce se ocupă cu centralizarea bazei de date, de la observatoarele astronomice din toată lumea se numeşte Minor Planet Center, sau pe scurt MPC.

Toate observatoarele ce monitorizează asteroizi, comete sau alte corpuri mici din Sistemul Solar, raportează date către MPC, astfel încât, oamenii de ştiinţă obţin cât mai multe informaţii de la toate observatoarele astronomice din lume. Toate aceste date sunt folosite pentru a determina şi actualiza orbitele asteroizilor, cometelor şi a altor corpuri mici din Sistemul Solar.

În momentul de faţă Observatoarul Astronomic din Bârlad, face parte din marea reţea de observatoare astronomice din lume, ce monitorizează şi raportează date la Minor Planet Center. Pe la sfârşitul lunii septembrie 2013, am observat şi raportat mai multe poziţii la MPC, a unor asteroizi din centura principală. Toate aceste observaţii astronomice au fost realizate împreună cu Alexandru Dumitriu, membru al Astroclubului “Călin Popovici” Galaţi, în prezent student la University of Glasgow din Marea Britanie şi Ciuciu Adrian, membru al Astroclubului “Perseus” Bârlad. Am realizat împreună o serie de observaţii astronomice în două nopţi diferite 20 spre 21 septembrie 2013 şi 22 spre 23 septembrie 2013, măsurând mai multe coordonate a cinci asteroizi din centura principală, şi am raportat poziţiile acestora la MPC. În urma acestor raportări, am primit codul L22.

Prin intermediul acestui cod, observatorul astronomic este trecut în lista MPC, ce este publică, astfel oricine caută observatorul nostru după codul L22, poate observa activitatea observatorului şi datele raportate. Aici, găsiţi datele raportării pentru obţinerea codului MPC.

Julia pt siteImaginea de mai sus a fost realizată la Observatorul Astronomic din Bârlad şi este unul din cadrele în care am surprins asteroizi din centura principală, ce au fost raportaţi la MPC. În centrul imaginii, cu marcaje roşii este asteroidul (89) Julia. Asteroidul a fost descoperit în anul 1866 de către astronomul francez Edouard Stephan şi are o dimensiune de aproximativ 150 de km (sursa: Wikipedia).

În prezent, în România sunt 5 observatoare astronomice ce au codul MPC: Observatorul Astronomic Galaţi – C73, Institutul Astronomic al Academiei Române (Bucureşti) – 073, Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” (Bucureşti) – A92, Observatorul Astronomic Bârlad – L22 şi ROASTERR –  1 (Cluj-Napoca) – L04. Pentru detalii consultaţi lista cu observatoarele astronomice de pe site-ul MPC.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns