Luna iulie este foarte plăcută pentru observaţii astronomice şi mai ales pentru deplasări în câmp, departe de luminile oraşului în tabere de astronomie. Vremea este foarte potrivită pentru iubitorii cerului, aşă că va trebui să profităm din plin de această ocazie.

Aspectul cerului în această lună este predominat de constelaţiile cerului de vară, ce sunt vizibile în condiţii foarte bune seara, imediat după ce se lasă întunericul. Trebuie să amintesc de “triunghiul de vară” format de stelele Vega din constelaţia Lira, Deneb din Lebăda şi Altair din Vulturul. Cerul de vară mai este cunoscut şi datorită frumoaselor obiecte “deep sky” ce pot fi admirate în nopţile calde şi plăcute de vară. Unul din cele mai frumoase obiecte ce poate fi observat în perioada aceasta prin telescop, este nebuloasa Dumbbell sau Messier 27, de pe teritoriul constelaţiei Vulpea (Vulpecula în limba latină).

Messier 27

Acest obiect “deep sky” este o adevarată “bijuterie” a cerului atunci când este captat în imagini. Echipa de la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad a reuşit cu ajutorul telescopului principal să realizeze mai multe cadre cu acest obiect. În urma calibrării şi prelucrării cadrelor a rezultat imaginea de mai sus. Ca imaginea să fie color am folosit filtre de culoare RGB şi pentru a capta norii de hidrogen am folosit şi un filtru H alpha. Toate aceste filtre sunt montate pe o roată de filtre din faţa senzorului. Găsiţi mai multe informaţii despre dotare pe pagina Observatorului Astronomic.

Nebuloasa Dumbbell este o nebuloasă planetară (numele este dat de forma pe care o are, seamănă cu o “planetă”). Acest tip de nebuloase s-au format în urma “morţii” stelelor de mărimea soarelui. Aceste stele nu au un final violent, aşa cum se întâmplă în cazul stelelor gingante sau supergigante, care de regulă sfârşesc prin supernove sau hipernove. Ar trebui să ne uităm atent la imaginea cu nebuloasa Dumbbell, fiindcă aşa se va transforma şi steaua noastră, Soarele. Îşi va mări foarte mult volumul până cănd va “înghiţi” planetele Mercur şi Venus, poate şi Pământul, iar în final tot ce va rămâne din Soare va fi nucleul, o stea pitică albă (se vede şi în centrul nebuloasei) şi o nebuloasă de gaz şi praf stelar. Cam aşa va arăta sfărşitul soarelui şi implicit al sistemului solar. Dar spre dezamagirea celor interesaţi de senzaţional acest eveniment se va produce peste aproximativ 5 miliarde de ani. Mai este foarte mult timp până atunci şi sunt mici şanse ca civilizaţia noastră să fie martoră la un asemenea eveniment.

În luna iulie nu este nici un fenomen astronomic deosebit care să prezinte un interes major pentru astronomi. Trebuie precizat ca pe la finalul lunii, o să fie un curent de meteori, Delta Aquaride Sud cu maximul pe 28 iulie. Şi după data de 17 a lunii încep să fie vizibili meteori din celebrul curent de meteori: Perseidele. Mai multe informaţii despre fenomenele astronomice ale lunii iulie găsiţi la pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns