Calea Lactee_site

În imaginea de mai sus am surprins Calea Lactee aşa cum se poate observa de altfel şi cu ochiul liber, din zona Rezervaţiei Naturale Bădeana (la circa 15 km sud de Bârlad). Aparat foto: DSRL, montură ecuatorilă – EQ3, Exp: 3 min., ISO: 6400 x 20 de cadre.

În luna septembrie putem încă se ne bucurăm de cerul de vară, chiar dacă constelaţiile ce aparţin anotimpului cald se apropie din ce în ce mai mult de orizontul vestic, unde apun. În luna septembrie pe cerul de seară, se poate observa în condiţii foarte bune constelaţiile cerului de toamnă. Cele mai cunoscute sunt: Pegas, Cassiopeia, Peştii, Andromeda, Peştele Austral unde găsim o stea  strălucitoare: Fomalhaut, ce se vede bine în septembrie spre sud. Fomalhaut se află la 25 de ani lumină depărtare. Este o stea de două ori mai mare decât Soarele care are în jurul ei un disc de praf și o planetă.

În luna septembrie se va putea observa planeta Venus, ce va fi vizibilă ca o stea strălucitoare, seara spre orizontul vestic. De asemenea spre sud – vest se mai văd două planete: Saturn, în dreptul constelaţiei Ophiuchus, şi planeta Marte. Aceasta din urmă îşi schimbă rapid poziţia printre stele de la o seară la alta. La începutul lunii septembrie va fi aproape de Saturn, iar la finalul lunii va fi în dreptul constelaţiei Săgetătorul.

Fenomene astronomice în luna septembrie.

La începutul lunii, chiar pe 1 septembrie va a avea loc o eclipsă inelară de Soare, fenomen vizibil din Africa, Oceanul Indian etc. De asemenea pe 16 septembrie va avea loc o eclipsă de Lună prin penumbră, aceasta fiind vizibilă şi din ţara noastră. Vestea mai puţin bună este dătă de faptul că eclipsele de Lună prin penumbră nu oferă acelaşi spectacol precum eclipsele totale sau chiar parţiale. O astfel de eclipsă va trece uşor neobservată, deoarece Luna va intra doar în conul de penumbră al Pământului, şi rezultatul va fi doar o frumoasă Lună Plină ce va lumina cerul nocturn al lunii septembrie. Eventual astronomii mai experimentaţi pot sesiza mici diferenţe ale străluciirii discului lunar, înainte şi în timpul fenomenului. Probabil în imagini această diferenţa de strălucire va fi pusă mai bine în evidenţă.

Pe 22 septembrie, ora 17:21  va fi echinocţiul de toamnă. Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la această dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. În momentul echinocţiului, Soarele se află în dreptul ecuatorului ceresc, acesta va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Sursa: Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

03-toamna

Detalii despre fenomenele astronomice ale lunii septembrie găsiţi şi la pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

 

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns