Noutati din Astronomie

Fenomene astronomice în luna iunie 2024

„Bijuteria” cerului de vară, roiul globular de stele Messier 13, situat în dreptul constelaţiei Hercule. Imaginea a fost realizată în anul 2022 de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad

Aspectul cerului în luna iunie 2024

În luna iunie Carul Mare a trecut de cea mai înaltă poziție pe cer (zenit), dar continuă să domine cerul. Stelele din constelație pot fi folosite pentru a găsi alte obiecte. Ultimele două din car ne arată unde se află steaua Polară, iar cele care formează oiștea ne arată unde sunt stelele Arcturus și Spica. Constelațiile cerului de primăvară încep să apună de vreme. Leul se apropie din ce în ce mai mult de orizontul vestic, iar Corbul și Cupa de cel sud vestic. Doar coada Hidrei rămâne pe cer, șerpuind printre stele. Dar înspre est răsar noi stele și constelații. Înspre sud-est se află Scorpionul, urmat de Săgetătorul. Înspre est și nord-est se află două „păsări”, Aquila (Vulturul) și Cygnus (Lebăda). Fecioara a trecut de meridian dar își păstrează poziția deasupra orizontului ore bune după ce se întunecă. La est de aceasta apar Serpens Caput (Capul Șarpelui) și Ophiucus. Deasupra lor se află eroul Hercule, constelație care la o primă vedere se observă ca un mic patrulater. Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Fenomene astronomice în luna iunie 2024

Luna, planetele Marte şi Saturn pe cerul de dimineaţă. Animaţia a fost realizată pentru ziua de 1 iunie 2024, ora 4:20.
Luna în conjuncţie cu planeta Marte, dimineaţa, spre orizontul estic, pe 3 iunie 2024, ora 4:20
Luna pe cerul de seară, spre orizontul vestic, în ziua de 9 iunie 2024, ora 22:00

Urmează o perioadă fără planete pe cerul de seară. Doar Luna va completa peisajul ceresc începând cu serile de 8 şi 9 iunie.

Luna în conjuncţie strânsă cu steaua Spica, la numai 0.05 grade. Fenomenul va fi vizibil în seara zilei de 16 iunie 2024, ora 22:00.

Anul acesta solstiţiul de vară va fi pe 20 iunie ora 23:51. De la această dată începe vară astronomică, aşa cum este reprezentat în imaginea de mai sus. La momentul solstiţiului de vară, emisfera nordică primeşte mai multă lumină şi căldură, în timp ce în emisfera sudică lucrurile stau exact invers.

Mai multe informaţii despre fenomenele astronomice ale lunii iunie, sunt la pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf / Şef Secţie „Ştiinţele Universului şi ale Vieţii”
Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

S-ar putea să-ți placă și...