Tabăra de astronomie „Să cunoaştem cerul!”, ediţia a VII-a,12 – 18 august 2020, Comuna Motoşeni, Sat Poiana, judeţul Bacău.

În luna septembrie putem încă se ne bucurăm de cerul de vară, chiar dacă constelaţiile ce aparţin anotimpului cald se apropie din ce în ce mai mult de orizontul vestic, unde apun. În luna septembrie pe cerul de seară, se pot observa în condiţii foarte bune constelaţiile cerului de toamnă. Cele mai cunoscute sunt: Pegas, Cassiopeia, Peştii, Andromeda, Peştele Austral unde găsim o stea  strălucitoare: Fomalhaut, ce se vede bine în septembrie spre sud. Fomalhaut se află la 25 de ani lumină depărtare. Este o stea de două ori mai mare decât Soarele care are în jurul ei un disc de praf și o planetă.

Până pe 22 septembrie putem să vorbim încă de vară astronomică, tocmai începând cu această dată, când are loc echinocţiul de toamnă începe toamna astronomică.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la această dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. În momentul echinocţiului, Soarele se află în dreptul ecuatorului ceresc, acesta va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Alte fenomene astronomice în luna septembrie 2020

Cele mai importante fenomene astronomice din luna septembrie sunt: Luna în conjuncţie cu planeta Marte, fenomen vizibil în dimineaţa zilei de 6 septembrie.

Pe 14 septembrie, Luna va fi în conjuncţie cu planeta Venus, iar spre finalul lunii septembrie, planetele Jupiter şi Saturn vor fi pe rând în conjuncţie cu Luna.

Luna în conjuncţie cu planeta Marte, aşa cum va arata pe cer, în dimineaţa zilei de 6 septembrie 2020, ora 9:20. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium
Luna în conjuncţie cu planetele Jupiter şi Saturn din seara zilei de 25 septembrie 2020, ora 19:50. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium

Mai multe informaţii despre fenomenele astronomice ale lunii septembrie 2020, sunt la pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns