Aspectul cerului în luna decembrie 2024
Aspectul cerului în luna decembrie este specific sfârşitului de toamnă şi începutului de iarnă astronomică. Nopţile sunt din ce în ce mai lungi, iar zilele mai scurte, Soarele se ridică puţin deasupra orizontului şi apune foarte repede.
Acum seara, la lăsarea întunericului, putem să observăm pe cer două tipuri de constelaţii, specifice celor două anotimpuri, în primă fază vedem foarte bine cerul de toamnă cu constelaţiile: Pegas, Andromeda, Peşti, Cepheu, Cassiopeia, etc. Puţin mai târziu spre sud şi sud-est, îşi fac apariţia constelaţiile cerului de iarnă: Orion, Câinele Mare cu steaua Sirius (cea mai strălucitoare stea de pe cer), iar spre est şi nord – est, găsim: Perseu, Gemenii, Auriga, Taur, etc.
Fenomene astronomice în luna decembrie 2024
Pe cerul de dimineață, în luna decembrie, planeta Marte va fi în conjuncție cu roiul deschis de stele Praesepe sau Messier 44.
Luna va fi în conjuncție cu planeta Venus, pe cerul de seară în data de 4 decembrie 2024, ora 17:00.
Luna în conjuncție cu planeta Saturn în seara zilei de 8 decembrie 2024, ora 17:00.
Luna în conjuncție cu roiul deschis de stele Pleiadele, seara pe 13 decembrie 2024, spre orizontul estic. Fenomenul va fi vizibil toată noaptea. În apropiere va fi și planeta Jupiter, vizibilă pe cer toată noaptea ca un astru strălucitor între „coarnele” Taurului. Pe 7 decembrie 2024, Jupiter va fi la opoziție, moment în care planeta se va putea observa în condiții foarte bune.
Pe 14 decembrie 2024 va avea loc maximul curentului de meteori Geminidele, una dintre cele mai spectaculoase „ploi de stele căzătoare”. Fenomenul are loc în fiecare an pe la mijlocul lunii decembrie. Luna Plină din preajma maximului va afecta destul de mult observațiile astronomice.
Luna în conjuncție cu planeta Marte pe 18 decembrie 2024. Vor fi condiții mai bune de observații în a doua partea a nopții spre dimineață.
Anul acesta solstiţiul de iarnă va fi pe 21 decembrie. La această dată, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul culminaţiei (în jurul orei 12:00) – ținând cont de latitudinea medie a ţării noastre, Soarele se află la numai 21° față de orizont. În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 16 ore și 10 minute. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice. Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Luna în conjuncție cu planeta Mercur în dimineața zilei de 29 decembrie 2024. Secerea subțirea a Lunii va fi vizibilă foarte jos la orizontul sud-estic, la ora 7:00.
Mai multe informaţii despre fenomenele astronomice ale lunii decembrie, sunt la pagina calendar astronomic.
Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf / Şef Secţie „Ştiinţele Universului şi ale Vieţii”
Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad