LunaLuna martie este prima lună din primăvara calendaristică, dar din punct de vedere astronomic este încă iarnă, până pe 20 martie când are loc echinocţiul de primăvară. În luna martie putem să admirăm constelaţiile cerului de iarnă, în special după crepusculul de seară, spre sud putem să observăm configuraţia numită “Triunghiul de iarnă”. Această configuraţie este formată din stelele Betelgeuse din constelaţia Orion, Sirius din Câinele Mare şi Procyon din constelaţia Câinele Mic.

Gemini este constelația lunii martie. Se află la meridian seara, iar cele două stele strălucitoare, Castor și Pollux pot fi identificate ușor, ca două stele asemănătoare ca strălucire, una sub alta, înspre sud aproape deasupra capului. Sursa informaţiilor: Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”. După miezul nopţii putem să admirăm constelaţiile cerului de primăvară, cum ar fi Ursa Mare spre nord, Leul şi Fecioara spre sud. Seara spre est în dreptul constelaţiei Leul o să observăm un astru foarte strălucitor: planeta Jupiter, cea mai mare planetă din Sistemul Solar. Cu ochiul liber se vede ca o stea strălucitoare ce nu sclipeşte. Pe 8 martie va fi la opoziţie, momentul când planeta se va observa cel mai bine şi va fi toată noaptea pe cer. Dacă o să privim Jupiter cu ajutorul unui telescop putem să observăm mai multe detalii, de la norii şi furtunile din atmosfera sa turbulentă, până la cei patru sateliţi (prin telescop se văd ca patru stele strălucitoare ce îşi schimbă poziţia de la o noapte la alta) ce mai sunt numiţi şi sateliţi galileeni (Io, Europa, Callisto şi Ganimede) după numele celebrului astronom italian, Galileo Galilei ce ia descoperit în anul 1610.

Jupiter 15 martie ora 2.33 UTÎn perioada aceasta dacă privim planeta Jupiter o să avem ocazia să observăm un fenomen interesant, tranzitul umbrelor sateliţilor pe supraţa planetei. Un moment prielnic va fi în dimineaţa zilei de 15 martie, ora 4.33 (ora României). Imaginea alăturată prezintă tranzitul umbrelor sateliţilor Io şi Europa. Fenomenul va putea fi observat şi vizual printr-un instrument cu apertura de cel puţin 20 de cm şi în condiţii atmosferice foarte bune. Animaţia a fost realizată cu ajutorul programului winJUPOS.

Un alt fenomen astronomic interesant va fi în seara zilei de 14 martie, când Luna va fi în conjuncţie cu steaua Aldebaran, cea mai strălucitoare stea din constelaţia Taurul.

stellariumAnimaţia este realizată cu ajutorul programului Stellarium. Nu rataţi momentul!

Ca în fiecare an în luna martie are loc un eveniment simbolic, dedicat planetei planetei noastre: Ora Pâmântului (Earth Hour). De la un an la altul, tot mai multe organizaţii, oraşe se alătură şi susţin acest eveniment. Anul acesta ora Pământului va fi pe 19 martie, la ora 20:30. Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan din Bârlad, va organiza o activitate de observaţii astronomice în stradă cu prilejul acestui eveniment. O să revenim cu noi detalii într-un comunicat de presă şi pe facebook.

Alte fenomene astronomice ale lunii martie sunt: Eclipsa totală de Soare din 9 martie 2016, vizibilă din estul Asiei şi Oceanul Pacific. Fenomenul nu este vizibil din România.

Mai multe informaţii despre fenomenele astronomice ale lunii martie găsiţi la secţiunea calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns